Gesztenyekrém-leves
Hozzávalók:
· 800 gr szelídgesztenye
· 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
· 2 evőkanál vaj
· 1 dl tejszín
· 2 evőkanál barnacukor
· 3-4 db szegfűszeg
Elkészítés:
A gesztenyéket éles késsel bevagdossuk, sütőben megsütjük (vagy főzzük), megtisztítjuk és krumplinyomóval áttörjük vagy finomra daráljuk. Kevergetés közben vajon pároljuk pár percet, hozzáadjuk a lisztet, majd vízzel felöntjük, fűszerezzük.
A tejszínt elhabarjuk a tojássárgájával és a tűzről lehúzott leves egy kis részét folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk, majd a lét hasonló módon a leveshez adjuk. Nem forraljuk újra, melegen tálaljuk.
A gesztenyéket éles késsel bevagdossuk, sütőben megsütjük (vagy főzzük), megtisztítjuk és krumplinyomóval áttörjük vagy finomra daráljuk. Kevergetés közben vajon pároljuk pár percet, hozzáadjuk a lisztet, majd vízzel felöntjük, fűszerezzük.
A tejszínt elhabarjuk a tojássárgájával és a tűzről lehúzott leves egy kis részét folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk, majd a lét hasonló módon a leveshez adjuk. Nem forraljuk újra, melegen tálaljuk.
Tejleves
Hozzávalók:
· 1 liter tej
· 120 gr barna rizs
· 1-2 evőkanál méz
· 1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A tejleves fehér rizzsel ma is sok családban kedvelt étel egyszerűsége és finom íze miatt. Elkészítéséhez az előzőeste k iválogatott és beáztatott barna rizsről leöntjük a maradék vizet, majd a tejbe tesszük, és puhára főzzük, hozzáadjuk a mézet, s melegen vagy lehűtve tálaljuk.
Az eredeti, gyakran nem igazán édes, sőt sós receptektől eltérően mézen túl vaníliarúd, fahéj, rum belefőzésével is ízesíthetjük a levest, tovább közelítve azt mai ízlésünkhöz.
A tejleves fehér rizzsel ma is sok családban kedvelt étel egyszerűsége és finom íze miatt. Elkészítéséhez az előző
Az eredeti, gyakran nem igazán édes, sőt sós receptektől eltérően mézen túl vaníliarúd, fahéj, rum belefőzésével is ízesíthetjük a levest, tovább közelítve azt mai ízlésünkhöz.
Szegfűszeges aszaltszilva-leves
· 300 gr aszalt szilva
· 2 evőkanál méz
· 2-4 szem szegfűszeg
· 1 liter víz
· 1 rúd fahéj
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket korábban gyakran fogyasztották levesként is. A fahéjat és a szegfűszeget teatojásba tesszük. Az aszalt szilvát a fűszerekkel teli teatojással vízben felforraljuk, levesszük a tűzről, amikor kicsit lehűlt mézzel édesítjük.
A recept jobban megfelel mai ízlésünknek, ha kevés vízben forraljuk fe la szilvát, majd tejjel kikevert 2 evőkanál vaníliás vagy puncsos pudingport teszünk a leveshez, és hozzáadunk még kb. fél liter tejet, így forraljuk fel újra.
Cikkünk Tihanyi András dietetikus szakértőnk nemrég megjelent Wellness étrend című könyve nyomán készült. A könyvben hasznos tippeket olvashatsz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése