2011. április 17., vasárnap

Wellness levesek

Gesztenyekrém-leves 

Hozzávalók:

·    800 gr szelídgesztenye
·    2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
·    2 evőkanál vaj
·    1 dl tejszín
·    2 evőkanál barnacukor
·    3-4 db szegfűszeg
Elkészítés:
A gesztenyéket éles késsel bevagdossuk, sütőben megsütjük (vagy főzzük), megtisztítjuk és krumplinyomóval áttörjük vagy finomra daráljuk. Kevergetés közben vajon pároljuk pár percet, hozzáadjuk a lisztet, majd vízzel felöntjük, fűszerezzük.
A tejszínt elhabarjuk a tojássárgájával és a tűzről lehúzott leves egy kis részét folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk, majd a lét hasonló módon a leveshez adjuk. Nem forraljuk újra, melegen tálaljuk.


Tejleves 

Hozzávalók:

·    1 liter tej
·    120 gr barna rizs
·    1-2 evőkanál méz
·    1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A tejleves fehér rizzsel ma is sok családban kedvelt étel egyszerűsége és finom íze miatt. Elkészítéséhez az előző este kiválogatott és beáztatott barna rizsről leöntjük a maradék vizet, majd a tejbe tesszük, és puhára főzzük, hozzáadjuk a mézet, s melegen vagy lehűtve tálaljuk.
Az eredeti, gyakran nem igazán édes, sőt sós receptektől eltérően mézen túl vaníliarúd, fahéj, rum belefőzésével is ízesíthetjük a levest, tovább közelítve azt mai ízlésünkhöz.


Szegfűszeges aszaltszilva-leves

·    300 gr aszalt szilva
·    2 evőkanál méz
·    2-4 szem szegfűszeg
·    1 liter víz
·    1 rúd fahéj

Elkészítés: 

Az aszalt gyümölcsöket korábban gyakran fogyasztották levesként is. A fahéjat és a szegfűszeget teatojásba tesszük. Az aszalt szilvát a fűszerekkel teli teatojással vízben felforraljuk, levesszük a tűzről, amikor kicsit lehűlt mézzel édesítjük.
A recept jobban megfelel mai ízlésünknek, ha kevés vízben forraljuk fe la szilvát, majd tejjel kikevert 2 evőkanál vaníliás vagy puncsos pudingport teszünk a leveshez, és hozzáadunk még kb. fél liter tejet, így forraljuk fel újra.
Cikkünk Tihanyi András dietetikus szakértőnk nemrég megjelent Wellness étrend című könyve nyomán készült. A könyvben hasznos tippeket olvashatsz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése