2011. április 17., vasárnap

Túlsúly, fáradékonyság, elsavasodás ellen

Túlsúly, fáradtság, elsavasodás ellen

Filléres zsírégető szerek

A természetben minden adott ahhoz, hogy karcsú, fiatalos és egészséges maradj, de akkor is számíthatsz rá, ha már megtörtént a baj, és túlsúllyal küzdesz, vagy épp úgy érzed, szervezeted méreganyagokkal telítődött, ami miatt állandó fáradtsággal és rossz közérzettel küzdesz. A következő természetes és filléres csodaszerek mindkét problémán segítenek.

Enzimek

A testnek energiára van szüksége a megfelelő emésztéshez, a fel nem használt anyagok feldolgozásához és a salaktalanításhoz. Ha testedet egészségtelen ételek emésztésével terheled meg, akkor kevés energiája marad a méregtelenítésre és a salaktalanításra, különösen, ha már egyébként is emésztési problémáid vannak.
Ebben az esetben még több energiára van szükség. Ha azonban emésztőenzimekkel külsőleg tehermentesíted az emésztést, javul az energiaellátottság is. A jól megemésztett táplálék nem rakódik le, hanem felhasználódik, illetve az emésztetlen részek kiválasztódnak.
Az enzimek a létfontosságú anyagcsere-folyamatok zavartalan működéséhez szükségesek. Minden enzimnek megvan a maga feladata, mint például a véralvadás szabályozása, a gyulladást okozó anyagok leépítése, a sebgyógyítás, a szövetek megújítása vagy az emésztőnedvek termelése.

Az enzimek majdnem minden biokémiai folyamatban részt vesznek, nélkülük nincs emésztés, nincs energiaátalakítás, nincs mozgás, sem testi, sem lelki aktivitás nincs. Az egészséges embernek nincs szüksége enzimpótlásra, azonban, ha emésztésed nem működik megfelelően, emiatt pedig a túlsúly is fenyeget, érdemes jobban odafigyelned arra, hogy enzimekben gazdag táplálékokat fogyassz.

A friss gyümölcs és zöldség nagy mennyiséget tartalmaz ezekből a bioaktív szubsztanciákból. Enzimekben gazdag a fokhagyma, a káposzta, a szója és a gyömbér, emellett a sárgarépa, a zöld tea, a lenmag, a brokkoli, a citrusfélék és a zeller hatóanyagaiban is bízhatsz. Koleszterincsökkentő enzimeket tartalmaz továbbá az alma, az avokádó, a grépfrút, a sárgarépa, a csicseriborsó, a mandula és a dió, emésztést könnyítő enzimekben pedig különösen gazdag az alma, a chili, a lenmag, a retek, a savanyú káposzta és a szójabab.

Cink és szelén

A cink a vas után a leggyakrabban előforduló nyomelem a testben. A cink szabályozza a vércukorszintet, fontos a sebgyógyulásban, szerepet játszik az immun- és a hormonrendszer folyamataiban, valamint sok enzim aktivátora és nélkülözhetetlen alkotórésze.

Mindemellett a cink szerepet játszik a kiválasztó szervek működésében, az optimális anyagcsere-folyamatok biztosításában, valamint a szervezet méregtelenítésében.

Ha a laboreredmények alacsony cinkértéket mutatnak ki szervezetedben, akkor méregtelenítő hatása lehet a cinkterápiának, azonban elsősorban akkor érdemes használni, ha hiány van belőle, ugyanis, ha túl sok cink kerül a szervezetedbe, akkor csökken a réz mennyisége, így a vas nem tud felszívódni, ami vérszegénységhez vezethet.

A cinkhiányt az ilyenkor megjelenő jellemző tünetekből is fel tudod ismerni. Ha étvágyzavarokkal küzdesz, furcsa, szokatlan ízeket és szagokat érzel az ételekben, emellett lassan gyógyulnak a sebeid, érdemes több cinkben gazdag ételt, többek között növényi magvakat, zabpelyhet, sovány húsokat és tojást fogyasztanod.

A szelénnel is hasonló a helyzet. Több, ásványi anyagokról és nyomelemekről szóló könyv állítja, hogy a szelén el tudja távolítani a mérgeket, többek között a nehézfémeket a szervezetből, emellett az anyagcsere egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen.


A pótlást azonban ebben az esetben sem szabad túlzásba vinni. A szelénhiány leginkább a bőr, a haj és a köröm problémáinak megjelenésében mutatkozik meg, ilyen esetben pótold tengeri élelmiszerekből és teljes kiőrlésű gabonából.

C-vitamin

Mindenki tudja, hogy a C-vitamin immunerősítő, azt viszont már kevesebben, hogy felelős a hormonok felépítéséért, erősíti a kötőszöveteket, szükséges a vas felvételéhez és felhasználásához, elősegíti a sebgyógyulást, serkenti az anyagcsere-működést, és ahhoz is köze van, hogy mennyire vagy szép és fiatalos, ugyanis javítja a kollagéntermelést.

A C-vitamin ezenkívül véd a nehézfémektől és más méreganyagoktól, mint amilyen a kipufogógázokban lévő szénmonoxid és a cigarettafüst. Kalciummal együtt szedve legfőképpen az alumíniumot távolítja el a testből. Ha testednek C-vitamin-pótlásra van szüksége, a legegyszerűbb a gyógyszertárban aszkorbinsavat venni, ami maga a tiszta C-vitamin, de természetes C-vitamin-forrásokat is igénybe lehet venni.


A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsökben - mint például a csipkebogyó - lévő vitamint a szervezet jobban fel tudja szívni, mivel ezek természetes kalciumot és magnéziumot is tartalmaznak, illetve ezeket azok is fogyaszthatják, akik nem tudják megenni a tiszta aszkorbinsavat.
Ha nincs szükséged megnövelt mennyiségű C-vitaminra, akkor a legjobb, ha táplálékod fedezi a normális szükségletet. A nyers és savanyított káposzta egész évben kiváló C-vitamin-forrás, emellett magas C-vitamin-tartalma van még a ribizlinek és a bázikus hatású csalánnak is, melyet nem lehet eléggé dicsérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése