2011. április 17., vasárnap

Lúgosító ételreceptek

Lúgosító ételreceptek

Dr. Robert Young (ejtsd: robert jáng) biokémikus, mikrobiológus és tudományos kutató állítása szerint minden általunk ismert betegség egyetlen betegséghez vezethető vissza, mégpedig szervezetünk elsavasodásához.
A lúgosító étrend egyik legalapvetőbb eleme, hogy rengeteg nyers zöldséget kell fogyasztani.
Fogyasszunk sok nyers salátát, ezeket a legkülönbözőbb módokon variálhatjuk, nem részletezem, hiszen a sav-bázis egyensúlyról írt cikkben szereplő ételekből mindenki összeválogathatja a neki legszimpatikusabbakat, és ízlés szerint variálhatja a hozzávalókat.

Saját válogatás alapján íme néhány lúgosító recept:

Lúgosító csalamádé
Vékonyra gyalulunk 1 fej káposztát, 2 fej vöröshagymát, 1 szál sárgarépát, lazán kinyomkodjuk és leöntjük 5dl tiszta vízben elkevert 1,5 citrom levével és egy evőknál extra szűz olivaolajjal. Megszórjuk őrölt köménnyel.

Lúgosító káposztás tészta
800g káposztát nagyobb kockákra vágunk, kevés olajban erős tűzön üvegesre pirítunk, hozzáadunk 600g zöldborsót, sózzuk, fahéjat teszünk rá és kevéske vízzel fedő latt majdnem puhára pároljuk. Összekeverjük tönkölytésztával. Sósan borssal, édesen steviával készíthetjük.

Mandulás salátaöntet
Turmixoljunk össze fél bögre hámozott mandulát fél bögre vízzel, és másfél evőkanál friss citromlével. Lassú fokozatú turmixolás közben adjunk hozzá 1 ek extraszűz oliva olajat, vagy más hidegen sajtolt olajat, 2 gerezd fokhagymát és 1 tk sót. Vágott petrezselyemzölddel ízesíthetjük.

Lúgosító ketchup
Turmixoljuk össze a következőket:
1,5 bögre sűrített paradicsom (bio boltban kapható), 2 ek friss citromlé, ¼ bögre vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, ¼ tk szárított kapor, ¼ tk bazsalikom, 1 tk só, 1,5 bögre víz.

Szójamajonéz
Turmixoljuk össze a következőket:
fél bögre zsíros szójatejpor, fél bögre vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ¾ tk só, ¾ bögre víz. Lassú fokozaton lassan adagolva adjunk hozzá 2 ek olajat, majd a tálalóedényben keverjünk hozzá 2ek friss citromlevet.

Tejföl tej nélkül
Turmixoljuk össze a következőket, hogy krémes állagú legyen:
5dkg tisztított napraforgómag, 1 dl tiszta víz, friss citromlé, 1 gerezd fokhagyma, pici só.
Bioboltokban kapható natúr szójatejföl is.

Arany fokhagyma-mustár
Keverjünk össze ¼ bögre szójalisztet, ¼ bögre vízzel, 1 tk sóval és ¾ tk kurkumával, lassú tűzön főzzük addig, amíg besűrűsödik. Hűtsük le, majd turmixoljuk össze ¼ citrom levével és fej zúzott fokhagymával, majd fokozatosan adjunk hozzá 2 ek olajat.

Uborkás öntet
Turmixoljuk össze a következőket, hogy szósz állagú legyen:
2 szál kígyóuborka, 2-3 ek őrölt hántolt mandula, 1 ek bazsalikom, fél citrom leve, őrölt szerecsendió, csipet pirospaprika, 2 ek olaj.
Uborka helyett cukkiniből is készíthetjük.

Kőrözött
1 csomag friss tofut áttörünk és összekeverjük 2 apróra vágott lilahagymával, 1-2 gerezd áttört fokhagymával, és fűszerezzük 1 tk pirospaprikával, sóval, borssal, vegamix-szel.

Kölesvaj
Turmixoljuk össze a következőket, majd hűtsük le:
1 bögre főtt köles, ¼ bögre főtt sárgarépa, 1/3 bögre kókuszreszelék, ¾ - 1 tk só, 1 bögre víz.

Sárgaborsókrém
Kevés vízben pároljunk meg fél bögrényi vöröshagymát, fűszerezzük 1 tk vegamix-szel, 1 babérlevéllel, 1 tk sóval. Vegyük ki a babért és a fűszeres hagymát adjuk hozzá 2 bögre főtt sárgaborsóhoz, adjunk hozzá 2 ek olajat. Botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk, esetleg vízzel hígíthatjuk.

Köleskőrözött
Főzzünk meg 20 dkg kölest, majd turmixoljuk össze a következőkkel ízlés szerint: lilahagyma, snidling, köménymag, pirospaprika, friss citromlé, 3-4 ek olaj.

Habarások főzelékekhez:
  • köleslisztet szójatejjel, vagy kókusztejjel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk az ételhez,
  • sárgaborsólisztet vagy csicseriborsólisztet szójatejjel vagy kókusztejjel, vagy vízzel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk az ételhez,
  • az ételből kivett kevés zöldséget leturmixolunk, majd visszakeverjük az ételbe,
  • teljes kiőrlésű tönkölylisztet elkeverünk szójajoghurtban, szójatejfölben, vagy szójatejben és folyamatos kevergetés mellett az ételbe öntjük. (enyhén savas!) Friss tönkölyliszttel és kókusztejjel lúgosító.
Lencsefőzelék
1 fej hagymát megdinsztelünk 1 ek olajon, majd hozzáteszünk 30-40 dkg lencsét (amit előzőleg legalább 3 órára beáztattunk) és annyi vizet, hogy ellepje, főzzük meg. 2,5 dl szójatejbe tegyünk 1 tk köleslisztet, fűszerezzük sóval, borssal, vegamix-szel, csipetnyi pirospaprikával, őrölt babérral, jól keverjük össze és öntsük a lencséhez, főzzük amíg besűrűsödik.

Babfőzelék
Fél kg vesebabot (amit egy éjszakára beáztattunk) főzzünk meg5 babérlevéllel és 1 kk köménnyel.
Olajban pirítsunk meg 1 fej vöröshagymát, 1 paprikát, fél zellergumót, 3 szál sárgarépát, majd kevés vízzel engedjük fel, főzzük meg, majd turmixoljuk össze. Ezután keverjük össze a főtt babbal és forraljuk össze. 3 gerezd fokhagymát áttörve a végén adjunk hozzá. Fél citrom levével savanyíthatjuk.

Babfőzelék sárgarépával
Beáztatunk 8-10 órára 40dkg vörös babot. 2 fej vöröshagymát szeletekre vágunk és kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverünk pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a babot, sózzuk, babérral ízesítjük és főzzük, amíg puha lesz. Rizslisztből habarást készítünk, a főzelékhez adjuk, felforraljuk. 60 dkg hasábra vágott sárgarépát kevés olajban üvegesre pirítunk, sózzuk, kevés vízzel puhára pároljuk. A főzeléket a répával tálaljuk.

Paradicsomos káposzta
1 közepes fej hagymát diszteljünk meg 1 ek olivaolajon, tegyünk hozzá 1 fej apróra vágott káposztát, és egy kis vizet, hogy majdnem ellepje, lefedve főzzük meg. Amikor megpuhult, tegyünk hozzá 2 csésze paradicsomsűrítményt. 1 csésze paradicsomsűrítményt keverjük össze egy kis vízzel, 2-3 tk kölesliszttel, sóval, borssal, 1 tk vegamix-szel, petrezselyemmel, bazsalikommal, vagy oregánóval, keverjük hozzá a káposztához és főzzük meg.

Köretek
  • Barna rizs, basmati rizs, vagy vad rizs. 2,5-szeres mennyiségű vízzel kell főzni lassú tűzön, lefedve. Alaposan le kell mosni főzés előtt. Ha beáztatjuk 8-12 órára, akkor még puhább, finomabb lesz.
  • A köles az enyhén savasító gabonák közé tartozik, de élettani hatásai nagyon jók, ezért nyugotan fogyaszthatjuk heti 2-3 alkalommal. 4-szeres vízmennyiséggel lassú tűzön, lefedve főzzük kb 20 percig. Fűszerezhetjük vegamix-szel, sóval, kaporral, petrezselyemmel, köménnyel, vagy dinsztelt hagymával.
  • A hajdina 3-szoros vízmennyiséget igényel, kevergetve főzzük. Ízesíthetjük dinsztelt hagymával, sóval, majorannával, bazsalikommal, kakukkfűvel, kis olajjal. Másik elkészítési módja lehet, hogy megpirítjuk kis olajon, utána felöntjük és megfőzzük, és a legvégén hozzáadunk zúzott fokhagymát, fűszereket, petrezselymet.
  • A quinoa dél-amerikai gabona, hasonló a köleshez, apró sárga szemű, finom lúgosító étel. Magas tápértékű, dús fehérjeforrás, rostban gazdag, tartalmaz B- és E-vitamint, magnéziumot, foszfort, kalciumot, és vasat. Gluténmentes. Mindent készíthetünk belőle, amit kölesből vagy rizsből készítenénk. Kb kétszeres vízmennyiséget igényel főzéskor, a végén fedő alatt hagyjuk állni kb 5 percig.
Minden gabonát alaposan mossunk meg felhasználás előtt.

Egytál ételek

Lecsó
Készíthetjük hagyományos módon: paradicsom, paprika, vöröshagyma felhasználásával, vagy konzervből. Tehetünk hozzá babot, zellerszárat, vagy egyéb zöldségeket, tálalhatjuk köles, rizs, vagy quinoa mellé, tofuval.

Répás qhuinoa
Kevés vízben pároljunk meg 1 fej karikára vágott hagymát, adjunk hozzá 5-6 szál közepes reszelt sárgarépát, 20 dkg quinoát és kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Lefedve pároljuk 10-15 percig, a végén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk és néhány csepp olivával elkeverjük.

Töltött tök
1 nagyobb tököt meghámozunk, hosszában kettévágjuk és kivájjuk a magházát. Leforrázunk 20 dlg karikára vágott sárgarépát, 20 dkg rózsáira szedett karfiolt, és 20 dkg kelbimbót. 30 dkg tofut áttörünk, hozzákeverjük a zöldségeket és 1 ek olajat, sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd megtöltjük vele a tökdarabokat és forró sütőben kisütjük.

Hideg – meleg szendvics
Tönkölypászkára csicseriborsó-pástétomot (humuszt) terítünk, majd ízlés szerint a következő feltétekkel és fűszerekkel készíthetjük: paprika, uborka, lilahagyma, tofu, paradicsom, oregánó, bazsalikom, petrezselyem...

Tepsis hajdina
20dkg hajdinát sós vízben megfőzünk, lehűtjük. Hozzákeverünk 80g hajdinalisztet és bazsalikomot. Kevés forró olajban kis palacsintákat sütünk ki belőle, majd tepsiben rétegezzük paradicsomkarikákkal, sózzuk és megsütjük. Mellé friss zöld salátát tálalunk.

Rakott padlizsános karfiol
1 kis fej karfiolt megfőzünk , áttörünk és a sütőedény aljába terítünk. Rákenünk 1 doboz vegamixxel elkevert szójatejfölt. Rákarikázunk grillezett padlizsán szeleteket, majd karikára vágott lilahagymát, paradicsomot, végül mozzarellát karikázunk rá. Közepes lángon sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Elkészíthetjük mozzarella helyett tejmentes tejföllel is.

Tepsis zöldség
1 kg rózsaszínű újkrumplit és zöldségeket felkarikázzuk kockázzuk: 2 fej liahagyma, 2 kisebb cékla, 1 kis zellergumó, 4 szál sárgarépa, 1 kis fej karfiol. Fűszerezzük a következő keverékkel: kömény, majoránna, lestyán, babérlevél, borsikafű, gyömbér, római kömény. Meglocsoljuk kevél olajjal és alufólia alatt kb 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát és még kb 15 percig sütjük. Reszelhetünk rá tofut, vagy önthetünk rá tejnélküli tejfölt.


További cikkek:


Ajánlott természetes étrendkiegészítő termékek lúgosító diétázóknak

A PANNONICUM zöldségek aktív pora, víztartalom nélkül. Ellenőrzött MAGYAR gazdaságok, maximális érettségi fokon szüretelt, BIO-tanúsítvánnyal rendelkező nyers gyümölcseiből és zöldségeiből készül, meghagyva természetes kötésben a bennük található biológiailag aktív anyagokat. Tehát nem hatóanyag-koncentrátumokat tartalmaz, hanem enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és mindent ami a zöldségekben és gyümölcsökben értékes és természetes. Kiváló étrendünk kiegészítésére, lúgosító hatású.
Tartalma:
Zeller 7%
Sárgarépa 7%
Cékla 7%
Csicsóka 7%
Brokkoli 6%
Paradicsom 6%
Paszternák 6%
Petrezselyem 6%
Pritamin paprika 6%
Piros paprika 6%
Fehér káposzta 6%
Kelkáposzta 5%
Spenót 5%
Sütőtök 5%
Mustármag 4%
Homoktövis 5%
Torma 3%
Fokhagyma 3%

Az érett citrom értékes oldó és méregtelenítő hatású. Bioflavon-tartalma vértisztító. Regenerálja a véredényeket. Oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. Immunerősítő. Természetes C-vitamin forrás. Lúgosító hatású.
A PANNONICUM termékek tartósítószert, hozzáadott cukrot és édesítőszert valamint szintetikus adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat, segédanyagokat, (E-ket), mesterséges vitaminokat NEM tartalmaznak!

- Kolloid oldatok: természetes étrend-kiegészítők: desztilált vízben nagy tisztaságú ezüst, arany, illetve réz feloldva.
Ezüstkolloid: Baktérium-, vírus- és gombaölő hatású természetes antibiotikum mellékhatások nélkül. Külsőleg és belsőleg egyaránt használható. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fertőtlenítő és betegségmegelőző hatása már régóta ismert.
Aranykolloid: Csökkenti a stressz káros hatásait, javítja az agyműködést és megújítja az idegrendszert. Ízületi gyulladások esetén hatásosan csökkenti a fájdalmakat, csillapítja a duzzanatot, javítja az ízületek mozgását.Növeli az elme élességét és a koncentráló képességet. Emeli az energiaszintet és a libidót. Fokozza az életkedvet.
Rézkolloid: A réz esszenciális mikro-tápanyag, amely szükséges a szervezetünkben a vörösvérsejtképzéshez, az RNS szintézishez, a fehérje anyagcseréhez, a haj és a bőr színéhez, az egészséges idegekhez. A réz fontos szerepe még, hogy segíti a csontképződést (a réz segíti elő a kalcium és foszfor beépülését a csontokba), nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamatokhoz, a sejtek energiatermeléséhez és az íz érzékeléshez. A réz fokozza a szervezet vasfelszívó képességét, segít karbantartani a szívben és a vérerekben a kötőszövetek épségét, jó hatással van a porcok és inak regenerálására, és jelentős szerepet játszik az immunrendszer működésének kialakításában. Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása esetén több rézre van szüksége szervezetünknek. A réznek a cinkkel és a C-vitaminnal együtt fontos szerepe van a bőr rugalmasságáért felelős elasztin előállításában.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése