2011. április 17., vasárnap

100 % paleo receptek


1. művelet-sor:
Süssünk egy alap piskótát, melynek hozzávalói:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál őrölt szezámmag (vagy valamilyen "paleo-liszt")
  • 6 teáskanál Xukor
  • Pici só, pici reszelt citromhéj
A szokásos elkészítés:
  • Szétválasztom a tojásokat, a sárgájába beleteszem a xukort, a citromhéjat, pici sót és fehéredésig keverem
  • A tojásfehérjét keményre felverem egy pici sóval
  • A sárgáját belekeverem a darált szezámmagba, majd a felvert fehérjével óvatosan összekeverem és sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsiben szétterítem
  • 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm
2. művelet-sor:
Amíg sül a piskóta, addig a "belevalókat" kikutyulom:
  • Kb. 20 dkg őrölt diót összekeverek 3 teáskanál xukorral, és hogy kenhető legyen kókusztejjel. (Lehet bele tenni egy is rumaromát is, pikáns íze lesz)
  • Kikeverek külön tálban a dióhoz hasonló mennyiségű szilvalekvárt is egy kis kókusztejjel és pici xukorral (akár el is maradhat a xukor), hogy kenhető legyen
  • A kihűlt piskótatésztát hosszában négy egyforma darabra vágom és váltakozva a töltelékekkel megkenem (szélén a dió, középen a lekvár)
  • A tetejét megkenem 80 %-os étcsokival, amit előzőleg felolvasztottam egy pici kókusztejjel
  • Egy órára beteszem a hűtőbe, és amikor a csoki megkeményedett rajta, akkor felszeletelem


Szerintem finomabb, mint az "eredeti"!

A sertésdagadó (kb. 1 kg) töltéséhez a következő tölteléket találtam ki:
  • Pucolj meg 5-6 db almát, és reszeld le vagy vágd julienre
  • Dobj az almához 2 db egész tojást és annyi szezámlisztet, hogy a töltelék száraz legyen
  • Tegyél a töltelékbe egy csipetnyi sót
  • Tehetsz ebbe a töltelékbe még petrezselymet vagy gyömbért vagy rozmaringot is?!



Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg sárgarépa
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • Só, bors (elhagyható), stevia
  • Kevés citromlé
  • 1 kávéskanál ghee (elhagyható) vagy 1 evőkanál olívaolaj vagy 1 evőkanál tökmagolaj
Elkészítés:
  • Tisztíts meg és vágj kockákra vagy karikákra 1 kg sárgarépát
  • Annyi vízben, hogy a répát a víz éppen hogy ellepje főzd meg
  • Tegyél a vízbe ízlés szerint sót és steviát, és ha kívánod, akkor egy kevés őrölt borsot
  • Amikor a répa már megpuhult, és egy kis víz már el is főtt, a nagy csokor petrezselymet (ollóval) vagdald fel, és szórt a "főzelék tetejére"
  • Önts a lébe egy kevés citromlét
  • A már megfőtt étel tetejére tegyél zsiradékot -, mert az ízeket a ghee vagy olaj még jobban kihozza, nem beszélve arról, hogy a "főzelék" külleme is szebb lesz
EZ AZ ÉTEL AMILYEN EGYSZERŰ, ANNYIRA NAGYSZERŰ IS!

A
Hozzávalók és elkészítés egyben:
"Ma nagyon finom és egyszerű ebédet főztem.
  • Egy kiló csirkemájat összedaraboltam, szintén így járt két fej hagyma, két zöldpaprika, meg egy nagyobb cukkini fele.
  • Tepsit kikentem zsírral, a zöldségeket és a májat beleszórtam, fűszereztem sóval, majoránnával (jó sokkal), őrölt borssal, és két kis gerezd fokhagymával. 
  • Nem kell lefedni, mert a cukkini és a máj levet ereszt.
  • Közepes lángon sütöttem, egyszer óvatosan megkavartam, a végén a májakat a tetejére igazítottam, hogy megpiruljanak.

Hozzávalók 2-3 személyre:
  • 0,5 kg - 3 db jól megtermett - cikória
  • 0,5 kg darált hús
  • 10 dkg kemény sajt
  • 2 fej vöröshagyma
  • Só, bors, paprika por, paprika krém (erős)
  • Ghee
Elkészítés:
  • Mosd meg a cikóriákat és hosszában vágd fel
  • Kevés vízben főzd 15 percig, amíg megpuhulnak
  • Egy kisméretű tepsit vagy jénait kenj ki ghee-vel
  • Öntsd le a vizet a cikóriáról, és a cikória leveleket rakd le a tepsiben
  • A darált húst fűszerezd sóval, borssal, paprika porral és egy kevés erős paprika krémmel
  • A hagymákat vágd apróra és pirítsd meg egy kevés ghee-vel, majd amikor már puhul, akkor  dobj rá 10 dkg kemény sajtot (pl. trappistát) darabokra vágva, és állandóan keverve olvaszd össze az alappal
  • A darált húst tedd rá a cikóriára, és borítsd be az egészet a fűszeres-"vajas" sajttal
  • Az egészet sütőben süsd meg




Tegnap féláron kaptam cikóriát, és miután még életemben soha nem ettem, gondoltam - "Egy életem, egy halálom" - kipróbálom?! Meg kell, hogy mondjam, hogy nagyon finom lett. A cikória megpuhult levele puha vöröshagyma levelekre emlékeztet, csak nincs olyan markáns íze. Ebből gondolom, hogy az következik, hogy ezerféleképpen lehet ízesíteni!

A Mákoscsík receptet keressétek!
Willson a Mákoscsík recepthez új észrevételt küldött:
1.       Az összeturmixolt gyümölcs-masszába tettem egy kis sót, így sokkal finomabb lett.
2.       A tészta nemcsak mákkal, hanem dióval is finom, a darált dióra nem tettem xukrot, és így is tuti volt!
Willson küldött újabb képeket is hozzá:



Egészen különleges kenyér!  Nagyon ízletes és sokféle felhasználásra alkalmas!

Hozzávalók:
  • Fél csésze lenmagliszt + víz
  • 2 csésze darált mandula
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 csapott kiskanál köménymag (lehet őrölt)
  • só (ízlés szerint)
Elkészítés:
  • A lenmaglisztet felöntjük vízzel és egy-két óráig hagyjuk dagadni
  • Közben ledaráljuk a tisztított mandulát és közepesen megpirítjuk a szezámmagot
  • Amikor kellően megdagadt a lenmag, összekeverjük a hozzávalókat, majd kiterített szilikonlapon, sütőpapír alatt sodrófával kinyújtjuk
  • A szilikon lapon, 40 fokos sütőben több óráig szárítjuk (nem sütjük!!)
  • Még mielőtt nagyon kiszáradna, a felhasználásnak megfelelő méretre és formára feldaraboljuk, majd készre szárítjuk
  • Sokáig eláll!
Felhasználási javaslat:
Reggelire, szendvicsnek vagy tatárbifsztek alá pirítás nélkül is finom!
Egészben hagyva, pizza-lapnak használható:
  • A libazsíron előre megpárolt, megfűszerezett zöldségekkel (um. gomba, hagyma...) és egyebekkel (sonka, főtt tojás...) megpakoljuk, várunk, míg a lap megpuhul a zöldségek szaftjától (kb. fél óra), hogy könnyen lehessen majd felvágni. Reszelt kemény sajttal vastagon beterítjük amit a grillben ráolvasztunk. ... És kész!!!
Előre elkészíthető a lap, hűtőben eláll, alkalom adtán csak össze kell rakni...
Melegszendvicsnek is alkalmas!





Hozzávalók:
  • Kb. 1 kg alma (vagy alma és körte vegyesen, vagy csak körte, szilva…)
  • 3-5 evőkanál paleo baracklekvár
  • 10 dkg hideg, de nem kőkemény ghee
  • 3 evőkanál vaníliás xukor
  • 20 dkg liszt HELYETT - kb. 20 dkg dióliszt vagy mandulaliszt
  • 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
  • Kend ki ghee-vel a közepesen nagy mély tepsidet vagy a téglalap alakú jénait
  • Hámozz meg és kockázz fel kb. 1 kg almát vagy vegyesen a fent felsorolt gyümölcsöket
  • Terítsd el a tepsiben a gyümölcsöt és merj a tetejére baracklekvárt, majd egy kicsit kavard át a lekvárral a gyümölcsöt
  • A hideg gheet a vaníliás xukorral és az apróra darált dióval vagy mandulaliszttel keverd el jó morzsásra
  • A morzsát szórd rá a gyümölcsre
  • Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elkészül a finomság; nem kell több idő, mert a dió vagy a mandula könnyen megéghet - néha nézz rá az édességre





Ezt a manapság divatos steak-krumpli mintájára készíthetjük, nagyon pikáns köret. Semlegesebb ízű főétel mellé ajánlom!


Hozzávalók és elkészítés egyben:
  • Fehér zöldségek akár vegyesen is (petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, pasztinák, esetleg karfiol), vaj, só, törött bors, fűszerpaprika, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma
  • A zöldségeket párolóbetéten félig megpároljuk (ez a lépés ki is maradhat, de akkor a sütésnél többször rá kell nézni, és vajjal/vízzel locsolgatni a tepsi tartalmát)
  • Egy félmagas jénai tálat vagy tepsit kivajazunk, beleborítjuk a nagyobbacska darabokra vagdalt zöldségeket (a méretezésnél induljunk ki a tavaszi kis szemű újkrumpliból, szóval nem kel túl kicsire darabolni!), majd bőségesen fűszerezzük
  • Végül vajdarabkákat és negyedbe vágott fokhagymagerezdeket teszünk közé, és az egészet jó átforgatjuk, hogy a zöldségeket mindenütt érjék a fűszerek
  • Betoljuk a sütőbe, és 40-60 percig sütjük, attól függően, hogy nyersen vagy előpárolt zöldségekkel kezdtünk-e
  • Mindkét esetben többször érdemes ránézni és jól átkeverni az egészet
  • Ha nyers zöldségekből készítjük, akkor egy kis vizet is önthetünk alá, amivel közben locsolgathatjuk
A kész köretnek az íze és az illata is mennyei lesz. Külön jó, hogy a semleges krumplival ellentétben, miután kettéharapod a kívül fűszeres zöldségdarabot, megérzed annak jellemző ízét - ez különösen akkor élvezetes, ha többféle zöldséget vegyítesz a köretben!


Hozzávalók:
  • 2 evőkanál paleolaj vagy 5 dkg császárhús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kis doboz sűrített paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kis fej zeller
  • 1 fej karalábé
  • 1 kis fej kelkáposzta negyede
  • 3 fej gomba
  • Só, törött bors, petrezselyemzöld
  • Reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
  • A zsiradékon vagy a kiolvasztott császárhúson megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát
  • Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit pirítjuk, majd hozzákeverjük a julienre vágott zöldségeket és a szeletelt gombát
Julien = gyufaszál
Szóval: 1-2 mm x 1-2 mm x 4-5 cm-es kis hasábok. Általában a többfunkciós szeletelőkhöz is adnak ilyen betétet, mert elég sziszifuszi tud lenni :)
  • Fedővel lefedve pároljuk
  • Közben sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük (tehetünk bele natúr vega-mixet is), majd felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével
  • Készre főzzük
  • Tálaláskor reszelt parmezánt vagy más kemény sajtot adunk bele
  • Ha hiányzik a levesbetét (de nem), akkor nagyon vékonyra sütött tojáslepényt vághatunk bele metéltre, vagy esetleg főzhetünk bele szemes zabot is
Nagyon finom, laktató, mégis könnyű leves lesz a végeredmény!

A receptötletet a "Fűszer és lélek" blogról vettem. Az eredeti recept is liszt-mentes, de a cukor ügyében tovább paleosítottam, és citrom-alma kombinációban tovább IHLETELTEM:D

Hozzávalók óriástortához:
  • 1 kg narancs
  • 10 tojás
  • Xilytol vagy stevia
  • 20-30 dkg mandulaliszt vagy
  • finomra őrölt dió (annyi, hogy tömör masszát kapj)
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Vanília
  • Kevés szegfűszeg, fahéj, gyömbér - a főzővízbe (elhagyható)
Elkészítés:
  • Főzd nagyon puhára - héjával együtt egyben - az 1 kg narancsot 
  • A puhára főtt narancsot pépesítsd robotgéppel, majd add hozzá a felvert tojásokat, a (vaníliás)xukrot, a diót vagy mandulát és a szódabikarbónát
  • 10 percet pihentesd a tésztát
  • Zsírpapírral kibélelt nagyméretű tortaformába tedd a tésztát (természetesen téglalap alakú nagyméretű sütőformába is teheted!)
  • Előmelegített sütőben süsd tűpróbáig
Kókusztej + benne olvasztott fekete csokival -, ha leöntöd a tortát, még finomabb lesz!
Az eredeti receptben itt csokifagyi szerepel!
A torta tetejére ma fekete csokit reszeltem:D



A MÁSIK ÖTLET:
  • A narancs helyett 0,75 dkg alma + 1 db egész citrom
  • Ez az ötlet úgy rémlett fel bennem, hogy azt olvastam, hogy ezt a tortát Izraelben etroggal (citrusalma) is szokás készíteni.






Ha karácsonyi illatokat akarsz, akkor ezzel a sütivel is elérheted:


Hozzávalók és elkészítés egyben:
  • Készíts 2 db nagyméretű paleocsintát vagy omlettet pl. szezámliszttel
  • Reszelj le 10 dkg kemény sajtot
  • Vágj apróra újhagymát vagy lilahagymát vagy vöröshagymát
  • Maradék húsfélét - bármilyen sült húst (kb. 5-10 dkg) vágj fel egészen apróra
  • Tehetsz a "tészta" közé csak spenótot és sajtot vagy csak sajtot is
  • Az egyik palacsintát zsiradék nélkül helyezd vissza a palacsintasütőbe
  • Szórd meg a sajttal, a hagymával
  • A hozzávalókkal megrakott paleocsintát vagy omlettet takard le a második "tésztával"
  • Kézzel vagy valamilyen konyhai eszközzel     NYOMKODD ÖSSZE A KÉT "TÉSZTÁT", úgy hogy azok összeragadjanak
  • Előmelegített sütőbe tedd be a palacsintasütőt, de csak rövid időre (néhány percre), hogy a két "tészta" között a sajt olvadni kezdjen
  • Amikor a Quesadilla egy kicsit pirul, vedd ki a sütőből, és mint a tortát, szeleteld fel
  • Kínálj hozzá valamilyen mártogatós zöldséget - pl. salsát vagy tzazikit vagy egyszerűen apróra vágott zöldségeket
Az eredeti készítésnél tortillák közé rakják a hozzávalókat, és nem teszik be a sütőbe, hanem a palacsintasütőben melegítik át a tésztát, és forgatják meg. Szerintem ez a forgatás paleocsintával vagy omlettel kivitelezhetetlen.

Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt
  • Maradék husi - pl. rakott hús - pulyka, bacon, kolbász
Elkészítés:
  • 3 tojást verj fel, és készíts belőle tojáslepényt (semmilyen lisztet nem tettem hozzá)
  • Csúsztasd át valamilyen másik lapos sütőedénybe - én egy pizzalapra csúsztattam
  • Verd fel a másik 3 tojást, és ebből is készíts egy tojáslepényt
  • A pizzalapon lévő tojáslepényre terítsd rá az apróra vágott maradékot (ez lehet zöldségféle is)
  • Reszeld a sajtot a maradékkal megrakott lepényre
  • Csúsztasd át a második tojáslepényt az eddigi készítmény tetejére, és jól nyomkodd össze a két lapot és a tölteléket
  • Étkezés előtt gyújtsd be a sütőt, és tedd be a quesadilla-t a sütőbe 2-3 percre, csak annyi ideig, hogy átforrósodjon

SZERINTEM LEHET ÖTLETELNI, VARIÁLNI - AZ ELSŐ ÉS A MÁSODIK MEGOLDÁS IS JÓ, DE LEHET, HOGY JÓ LESZ - EGYÉNI ÖTLET ALAPJÁN - EGY HARMADIK MEGOLDÁS IS!


Hozzávalók:
  • 10 db tojás
  • Xilytol vagy stevia
  • 20-25 kanál kókuszreszelék - EZ AZ ÚJDONSÁG!; annyi, hogy sűrű masszát kapjunk
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Kevés citromlé
  • Kb. 20 szem szilva
  • Víz
  • 10 tojás sárgája
  • Fahéj, csili paprika, só, paleolit édesítő (stevia, xukor)
  • 3 dl kókusztej
  • 5 dkg fekete csokoládé
Elkészítés:                                                           
Habcsók
  • A tojásokat válaszd ketté, és a tojásfehérjét verd fel kőkemény habbá - ezt úgy érheted el, hogy a tojások hűtőből valók legyenek, plusz tegyél a fehérjébe egy csipetnyi sót vagy kevés citromlevet, továbbá beleteheted a xukrot. Addig verd a habot, amíg szinte le nem válik az edény faláról
  • A felvert habba keverd bele a kókuszreszeléket
  • Kanállal vagy fagylalt-adagolóval helyezz gombócokat egy nagy sütőlapra
  • Lassú tűzön süsd meg a "csókokat"; figyeld, hogy meg ne égjen!
Ezek a habcsókok a kókuszreszelékkel kemények lesznek!
Az eredeti habcsókokból hiányzott a kókuszreszelék, melyek a sütőből kikerülve rövidesen megpuhultak, mert hiányzott belőlük a répacukor - ami ugyebár nem paleo!



Krém
  • Kb. 20 szem fahéjjal meghintett szilvát (télen mélyhűtött szilvaszemeket) egy lábasban pici vizet aláöntve főzz meg
  • Ha megfőtt, hűtsd le a szilvákat, és dobd bele egy cséplőgépbe
  • A gépbe a szilva mellé öntsd be a 10 tojás sárgáját, lehet kevesebb sárgája is, és pl. felhasználhatod a maradék krém mellé sütött tésztához
  • Önts erre az alapra 3 dl kókusztejet, és jól keverd ki az kapott krém-alapot
  • Tedd fel a krémet főni, és állandóan keverd, hogy oda ne kapjon
  • Amikor már meleg, akkor tegyél a krémbe 5 dkg fekete csokit, édesítőt ízlés szerint, pici sót
  • A krémet megbolondíthatod, ha teszel bele egy kis őrölt csili paprikát, mert a csoki és a csili egymással meglepő módon harmonizálnak
  • Amikor a habcsók kész, akkor tedd át egy tálcára, és kevés krémmel öntsd nyakon!
Csokiöntet
  • Válassz egy csokikrémet az adott címszó alatti receptekből, és locsold meg a kókuszcsókokat csokival
Más
  • A kókuszcsók mindenféle öntet nélkül is finom



Az avokádó állítólag tele van omega 3-mal, fehérjével, lúgosít, ugyanakkor rendkívül tápláló. Téli csemegénk ez a krém évek óta, mi rögtön dupla adagot szoktunk készíteni (Hazsu)
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej puha avokádó (héja könnyen lehúzható)
  • 1, de inkább 2 fokhagyma
  • ½ paradicsom
  • Kb. 3evőkanál citromlé (igazi)
  • Só. bors, kicsi köménypor és őrölt koriander
Elkészítés:
  • Az egészet botmixerrel összedolgozzuk, zárható edényben hűtőben tároljuk
  • Ha nincs benne elég citrom, akkor megbarnulhat a teteje másnapra
Pirítóssal vagy friss kenyérrel nagyon finom!


Hozzávalók:
  • Szezámlisztes kenyér kerámia formákban megsütve (lásd a receptet a Szezám tárulj kenyérnél)
  • Kevés olíva olaj vagy ghee a formák kizsírozásához
  • Vegyes nyers salátafélék
  • Hagymakarikák
  • Csemege uborka szeletek
  • Ghee
  • Fasírozott (lásd a receptet pl. a sárgarépás muffinnál) vagy hússzeletek vagy kemény sajt szeletek
  • Valamilyen paprikakrém, só(?)
  • A cipók tetejére lenmag (elhagyható)
A fasírozott, ha nem sárgarépásan készített - abból áll, hogy darált húst hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, köménymaggal fűszerezel, beleütsz 1 vagy 2 db tojást (a hús mennyiségétől függően), és kevés zsírban a húsos cipókat kisütöd!
Elkészítés:
  • 6 db kerámia formában megsütött  szezámkenyér (6 db tojás + 8 evőkanál szezámliszt + késhegynyi szódabikarbóna - volt ez esetben a hozzávaló mennyiség!)
  • A kerámiaformákból vedd ki a "hamburger" cipókat, és vágd ketté
  • Kend meg ghee-vel mindkét lapját, hogy majd jól össze tudd ragasztani
  • Pakold rá a cipó alsó lapjára a fasírt szeletet vagy a sajtszeletet, majd a tetejére a salátaféléket, az uborkát, a hagymakarikákat, és ízlés szerinti mennyiségben tegyél rá paprikakrémet, esetleg sót
  • A cipó vajazott felső lapját "szorítsd" rá a töltelékre
Reggelire, vacsorára, uzsonnának kiváló!



Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 10 evőkanál darált mák
  • 5 teáskanál xilit
  • Szilvalekvár
  • Fahéj, kókusztej
  • Rumaroma (elmaradhat)
  • Pici só
Elkészítés:
  • Verd fel a tojások fehérjét egy pici sóval, majd a sárgáját a xilittel keverd fehéredésig
  • A mákhoz öntsd hozzá a tojás sárgáját, majd a fehérjével, mint a piskótát, keverd össze
  • Ezt öntsd bele a sütőpapírral kibélelt nagyobb méretű tepsibe, hogy vékonyka tésztát kapj, és 180 fokos előmelegített sütőben 12-13 percig süsd (nem szabad sokáig, mert kiszárad és nem lehet feltekerni)
  • Amíg sül, addig a szilvalekvárt egy pici vaníliás-xilittel és annyi kókusztejjel, hogy jól kenhető legyen a lekvár, keverd ki, tegyél bele pici fahéjat és esetleg rumaromát
  • Amikor a tészta megsült, vedd ki a sütőből és egy picit hagyd "izzadni" a tepsiben (mert így könnyebb lesz feltekerni), majd egy nedves konyharuhára vagy nedves sütőpapírra óvatosan borítsd ki a tésztát a tepsiből
  • Kend meg a tésztát a szilvalekvárral, majd  mint a rétest tekerd fel
  • Egy picit az eleje törik, de ha lazán tekered fog sikerülni.
  • A tetejét szórd meg xilittel, vagy csokimázzal is be lehet vonni, vagy megcsurgatni
Ugyan ezt, ha szezámlisztből készíted és megkened cukormentes baracklekvárral, egy az egyben igazi piskótatekercs lesz!



Hozzávalók (az arányok mindenki ízlése szerint):
  • Karalábé
  • Darált hús (ki milyent szeret)
  • Só, bors, pirospaprika, vöröshagyma, olívaolaj
  • Néhány dkg reszelt sajt

Elkészítés:
  • A karalábét hámozd meg, majd félbe vágva - sós vízben főzd puhára
  • Közben olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, szórd meg pirospaprikával, majd keverd bele a darált húst és fűszerezd
  • Ha a karalábé megfőtt, vedd ki a vízből és vájd ki a belsejét, amibe majd a töltelék kerül
  • A karalábé belsejét vágd apróra, és még keverd hozzá a darált húshoz
  • Sajttal megszórtam és kb. 30-35 perc alatt megsütöttem


Hozzávalók (az arányok mindenki ízlése szerint):
  • Sütőtök
  • Sárgarépa
  • Bio leveskocka
  • Só, bors
  • Víz
Elkészítés:
  • A sárgarépát, sütőtököt apróra vágd apróra, majd a többi hozzávalóval együtt főzd puhára
  • Ha megfőtt turmixold össze
  • Én nem tettem bele semmi sűrítőanyagot (pl. kókusztejet, mert így is sűrű lett)


Hozzávalók és elkészítés:
  • Végy 2 db tonhalkonzervet (sós lében), öntsd le a levét, és tedd egy tálba
  • 2 szál újhagymát, 1-2 db fehér vagy piros húsú (vagy akár mindkettő) paprikát vágj apróra
  • 2-3 db csemege uborkát szintén szeletelj fel apróra
  • Az eddigiekre tegyél kevés paleo majonézt, sót, borsot, és az egészet jól keverd össze

Kitűnő reggelire, vacsorára!

Gazdagíthatod a tonhalsalátát még további zöldségekkel: retekkel, fejes salátával, zsenge karalábéval, répával stb.

Hozzávalók:
  • 2 szál póréhagyma karikákra vágva
  • 15-20 dkg reszelt sajt (Ementáli, Trappista stb.)
  • 6 db tojás
  • 6 púpozott kanál szezámliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 kanálnyi ghee
  • Só                                                                      
Elkészítés:
  • Ghee-vel kenj ki egy nagyméretű jénai tálat vagy sütőformát
  • Verd fel - só hozzáadásával - a tojások fehérjét kemény habbá
  • Keverd a habba a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, a reszelt sajt felét és a 6 kanál szezámlisztet
  • A masszát terítsd a kizsírozott jénaiba, és szórd meg a tetejét a maradék póréhagymával és a maradék sajttal
  • Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süsd aranybarnára


Hozzávalók:
Tészta:
  • 8 tojásfehérje
  • 20 dkg vaníliás xukor vagy ízlés szerint stevia
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg ghee
Krém:
  • 20 dkg ghee
  • 15 dkg vaníliás xukor vagy ízlés szerint stevia       A muffin kép a Google images-ről való
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
  • A tojásfehérjét a vaníliás xukorral vagy steviával kemény habbá verjük
  • Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, az 5 dkg olvasztott ghee-t, majd zsírpapírral kibélelt tepsibe öntjük (a tepsi mérete lehetőleg 24x40 cm legyen), és zsemleszínűre sütjük; vagy muffin-papírral kibélelt kosárkákba töltjük és zsemleszínűre sütjük
  • A krémhez a ghee-t, a vaníliás xukrot a tojássárgákkal kikeverjük. A fekete csokit gőz felett vagy a csoki alá öntött ujjnyi vízzel felolvasztjuk, és a csoki felét langyosan belekeverjük a krémbe
  • Egyenletesen elosztjuk a krémet a tésztán, ez a "vajas" krém nem kerül vissza a sütőbe; az alapra egy nyers tojásos krémet kenünk rá!!! Figyelj! - a másik változatban mindent megsütöttem!!!
  • Az olvasztott csokoládé másik felét rácsorgatjuk a süteményre
  • A kapott édességet felszeleteljük; muffin esetén nincs szükség szeletelésre
  • A süti tetejét még további kókuszreszelékkel megszórhatjuk
Bounty-szelet egy kicsit másként

  • 10 tojásból készítettem, mert a süti felét szülinapi ajándékként reggel elvittem
  • Totál elfelejtettem, hogy a tojások sárgájából krémet kellene készítenem, így aztán - mint utóbb kiderült - 20 dkg ghee-t megspóroltam, mert a sárgáját kikevertem steviával és további kókusszal, valamint fekete kávéban felolvasztott csokival, és rákentem az alapra, majd így dugtam vissza a sütőbe
  • A maradék 5 dkg csokit végül a sütire kentem






Hozzávalók:
  • 8 db póréhagyma
  • 2 dl kókusztej + 1 tojás sárgára
  • 3 egész tojás
  • 6 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt
  • 2 dkg vaj
  • Só, őrölt bors
Elkészítés:
  • Levágjuk a póré leveleit, s a jól megmosott törzseket lobogó sós vízben 20 percig abáljuk

  • Majd lecsurgatjuk, és kb. 5 mm vastag karikákra vágjuk.
  • Közben a 2 dl kókusztejet elkeverjük 1 tojás sárgájával, és lassú tűzön, állandó keverés mellett a mártást besűrítjük
  • Könnyedén belekeverjük a pórét meg a fölvert további 3 tojást + a maradék fehérjét, és enyhén megsózzuk, megborsozzuk
  • Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük
  • Megszórjuk reszelt sajttal és 10 percre előmelegített sütőbe
  • tesszük
  • Frissen sült sertés- vagy borjúhúshoz tálaljuk
ÖNMAGÁBAN IS FINOM!


Hozzávalók:
  • Paleolit kenyérszeletek - pl. szezámmaglisztes kenyér, az én paleo kenyerem, 3 lisztes kenyér stb.
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 1 dl kókusztej
  • 2 evőkanál ghee
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • Ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág                                             
  • A tepsihez gheevel vagy zsírral kikenve
Előkészítés:
  • A sütőt közepes lángra kapcsold
  • A sütőlemezt kend ki zsiradékkal
  • Készítsd elő a kenyérszeleteket
  • Mély tálban a tojást a tejjel habosra verd fel, keverd bele a fűszereket és a zúzott fokhagymát

Elkészítés:
  • A kenyérszeleteket mártsd bele a fűszeres tojásba, majd egymás után addig
    mártogasd, amíg el nem fogy a tojás.
  • Ezután a kikent sütőlemezre tedd a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé.
  • A már forró sütőbe tedd be azokat, és addig süsd, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük
  • Még tűzforrón hintsd meg reszelt sajttal és azonnal tálald
  • Saláta vagy savanyúság illik hozzá


  • 6 tojás
  • Paleolit édesítő - stevia a tésztába, xukor a tetejére
  • 10 dkg ghee
  • Fél citrom leve + reszelt citromhéj
  • 10 evőkanál szezámliszt - TÖBB KELL, ANNYI, HOGY A TÉSZTA NE LEGYEN FOLYÓS!
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 4 dl kókusztej
  • 2 evőkanál kakaó
  • Paleolit baracklekvár
Elkészítés:
  • Keverd el a tojások sárgáját édesítővel (az eredeti recept szerint 35 dkg cukorral) - sajnos én nem jól reagálok a sok xukorra, így én steviával készítem
  • Keverj ebbe az alapba 10 dkg olvasztott, de már természetesen nem meleg gheet
  • Tegyél mindehhez 10 evőkanál (TAPASZTALAT: TÖBBET!) szezámlisztet, egy késhegynyi szódabikarbónát, 4 dl kókusztejet
  • Verd fel a 6 tojás fehérjét kemény habbá, és keverd bele az alapba
  • Válaszd ketté a tésztát, és az egyik felébe keverj bele 2 evőkanál kakaót
  • Sütőpapírral kibélelt mély tepsibe az egyik oldalára öntsd be a világos, a másik oldalára a kakaós tésztát
  • Előmelegített sütőben süsd meg
  • Amikor kész, akkor a két színű tésztát válaszd ketté
  • Az egyiket kend meg baracklekvárral, és helyezd rá a másikat
  • Egy fehér, sárga, barna színű kompozíció lesz a végeredmény
  • A tetejét szórd meg xukorral






Hozzávalók:
  • 200g darált mák
  • 200g xylit
  • 200g darált mogyoró (vagy dió, mandula)
  • 200g ghee (vaj)
  • 8 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • Paleo baracklekvár
  • Csokimáz ( étcsokiból készült egy kevés kókusztejjel)
Elkészítés:
  • A mákot, a mogyorót, a sütőport összekeverjük
  • A tojás sárgáját a xylittel habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat
  • A tojásfehérjékből kemény habot verünk
  • A mákos keverékhez hozzáadjuk a tojásos masszát és óvatosan belevegyítjük a fehérjéket
  • Kivajazott, kókuszlisztezett kerek tortaformába simitjuk
  • Előmelegített sütőben, 200 fokon kb 45-50 percig sütjük ( tűpróba)
  • Ha kihűlt, a tetejét megkenjük baracklekvárral, és leöntjük a csokimázzal
Jó étvágyat!




  

Hozzávalók és elkészítés:
  • Sütőtök hámozva, kockára vágva
  • Vöröshagyma, fokhagyma apróra vágva
  • 1 db leveskocka (bio fűszerekből)
  • Só, bors, szerecsendió, kókusztej kb.0,5 dl az adagtól függően
  • Az egészet fel kell engedni vízzel, ha megfőtt botmixerrel turmixolni kell, és kókusztejet kell beletenni


EZT A HÚSÉTELT MOST "FELVÁGOTT" GYANÁNT KÉSZÍTEM?!
Hozzávalók:
  • 1 kg bőrös combhús, 1 kg oldalas kicsontozva - mindkettő felkockázva
  • Vagy az eredeti recept szerint kb. 2 kg dagadó felkockázva (NEM KAPTAM MA DAGADÓT)
  • Kakukkfű (kb. 1 evőkanálnyi), só, őrölt bors, fokhagyma (legalább 1 fej) vagy -por
  • 3 dl fehér bor (száraz borom volt itthon, de szerintem bármilyen jó)
  • Kb. 2 dl víz
  • 1 evőkanálnyi kacsazsír vagy libazsír vagy disznózsír
Elkészítés:
  • Egy nagy lábasba (vaslábas a legjobb) olvaszd fel az evőkanálnyi zsírt, és dobd rá a 2 kg felkockázott húst
  • A húst szórd meg fűszerekkel - kakukkfű, só, bor, fokhagyma gerezdek vagy por, majd az egészet jól keverd össze
  • A felkockázott húst ropogósra pirítsd meg - ez kb. 10-15 percet vesz igénybe; néha forgasd meg a piruló husit
  • Ha vaslábasban sütöttél, akkor a lábasban lévő húst öntsd föl 3 dl fehér borral és 2 dl vízzel - annyi folyadékkal, hogy a húst ujjnyira ellepje
  • Takaréklángon, fakanállal kitámasztott fedő alatt főzd a húst puhára
  • Amennyiben nincs vaslábasod, akkor egy mély sütőformába öntsd bele a megpirult húskockákat, öntsd föl borral és vízzel, és a sütőben süsd-főzd puhára

Hozzávalók:
  • Vékonyra vágott harcsaszeletek
  • Kakukkfű, só (ízlés szerint)
  • Citrom leve
  • Ghee
Elkészítés:
  • A harcsaszeleteket sózd be, majd szórd meg kakukkfűvel, és locsold meg a kifacsart citrom levével
  • Rövid ideig - mondjuk legalább 15 percig hagyd állni a fűszerekben
  • Ghee-t hevíts fel egy sütőedényben, majd tedd a forró ghee-be a halszeleteket, és süsd ropogósra
A KAKUKKFŰ ÉS A CITROM HIHETETLEN JÓL HARMONIZÁL EGYMÁSSAL!
VÉGRE TALÁLTAM EGY OLYAN HAL-ÉTELT, AMELYIK PANÍROZÁS NÉLKÜL IS A KEDVEMRE VALÓ:



Hozzávalók:
  • 15 dkg mandulaliszt vagy dióliszt (biztosan jó lesz a tészta kókuszliszttel és/vagy lenmag-szezám lisztek keverékével) - linzer jellegű tészta
  • 10 dkg ghee
  • 2 tojás
  • 20 dkg darált mák
  • Annyi víz vagy kókusztej, hogy a tészta összeálljon
  • Paleolit édesítő (xilytol, stevia)
  • Paleolit lekvár
Elkészítés:
  • A tészta hozzávalóit keverd össze, úgy hogy ne legyen folyós a massza - tegyél félre a tésztából rácsokhoz való darabot
  • Egy zsírpapírral kibélelt tepsibe simítsd bele a tésztát
  • Kenj a tészta tetejére lekvárt
  • A maradék tésztából sodorj csíkokat, és tegyél a süti tetejére rácsozatot
  • Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süsd meg a süteményt 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése