Glikémiás Index
A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.
A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.
Több Glikémiás Index táblázat létezik, és kissé idegesítő, hogy eltérnek sokszor az ételek GI értékei. A GI táblázatokban a 100-as érték a szőlőcukor “felszívódási sebességét” jelenti, míg a 0-t a szénhidrátot nem tartalmazó ételek kapják.
Az alábbi táblázatokban le lehet ellenőrizni a mindennapi ételek GI értékét. Az a legegészségesebb, ha ételeinket többnyire a GI alsó sávjából választjuk. A magas GI értékű ételeket kerüljük, míg a közepes sávban felsorolt ételeket kis mértékben, és ne rendszeresen fogyasszuk!
| Alacsony GI (0-55) | Közepes GI (55-69) | Magas GI (70-100) |
| Zöld zöldségek | Hajában főtt krumpli | Krumlipüré |
| Paradicsom | Kukorica | Kukoricapehely |
| Földi mogyoró | Fehér répa | Pattogatott kukorica |
| Fokhagyma | Zöldbab | Sütemények |
| Hagyma | Tök | Palacsinta |
| Répa | Cékla | Karórépa |
| Cseresznye | Mango | Pasztinák |
| Sárgabarack | Sárgadinnye | Görögdinnye |
| Alma | Befőttek | Gyümölcslevek |
| Körte | Ananász | Szörpök |
| Grapefruit | Szárított gyümölcsök | Alkohol |
| Narancs | Banán | Érett banán |
| Kiwi | Magvas kenyerek | Nokedli |
| Zöld szőlő | Füge | Aszalt szilva |
| Szárított sárgabarack | Mazsola | Datolya |
| Zsírszegény tej | Fagyi | Édesített tejtermékek |
| Yoghurt | Kakaó | Zsömle, Kifli |
| Árpa | Rozskenyér | Édesített kekszek |
| Teljesörlésű tésztafélék | Pizza | Puffasztott rizs |
| Teljesörlésű kenyér | Pitta kenyér | Fehér kenyér |
| Spagetti – Makaróni (al dante) | Tortilla | Tésztafélék fehér rizsből |
| Zabpehely | Müzli (édesítetlen) | Müzli |
| Bab | Gríz | Sült krumpli |
| Lencse | Kuszkusz | Rizsfelfujt |
| Csicseriborsó | Háztartási keksz | Ropi |
| Almalé | Ananászlé | Coca cola |
| Vadrizs | Basmati rizs | Fehér rizs |
| Keserű csoki | Lekvár | Normál csoki |
| Gyümölcscukor | Méz | Cukor |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése