2011. április 17., vasárnap

Glikémiás Index

Glikémiás Index


Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt  raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.
A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes  működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta  elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.
Több Glikémiás Index táblázat létezik, és kissé idegesítő, hogy eltérnek sokszor az ételek GI értékei. A GI táblázatokban a 100-as érték a szőlőcukor “felszívódási sebességét” jelenti, míg a 0-t a szénhidrátot nem tartalmazó ételek kapják.
Az alábbi táblázatokban le lehet ellenőrizni a mindennapi ételek GI értékét. Az a legegészségesebb, ha ételeinket többnyire a GI alsó sávjából választjuk. A magas GI értékű ételeket kerüljük, míg a közepes sávban felsorolt ételeket kis mértékben, és ne rendszeresen fogyasszuk!


Alacsony GI (0-55)
Közepes GI (55-69)
Magas GI (70-100)
Zöld zöldségek
Hajában főtt krumpli
Krumlipüré
Paradicsom
Kukorica
Kukoricapehely
Földi mogyoró
Fehér répa
Pattogatott kukorica
Fokhagyma
Zöldbab
Sütemények
Hagyma
Tök
Palacsinta
Répa
Cékla
Karórépa
Cseresznye
Mango
Pasztinák
Sárgabarack
Sárgadinnye
Görögdinnye
Alma
Befőttek
Gyümölcslevek
Körte
Ananász
Szörpök
Grapefruit
Szárított gyümölcsök
Alkohol
Narancs
Banán
Érett banán
Kiwi
Magvas kenyerek
Nokedli
Zöld szőlő
Füge
Aszalt szilva
Szárított sárgabarack
Mazsola
Datolya
Zsírszegény tej
Fagyi
Édesített tejtermékek
Yoghurt
Kakaó
Zsömle, Kifli
Árpa
Rozskenyér
Édesített kekszek
Teljesörlésű tésztafélék
Pizza
Puffasztott rizs
Teljesörlésű kenyér
Pitta kenyér
Fehér kenyér
Spagetti – Makaróni (al dante)
Tortilla
Tésztafélék fehér rizsből
Zabpehely
Müzli (édesítetlen)
Müzli
Bab
Gríz
Sült krumpli
Lencse
Kuszkusz
Rizsfelfujt
Csicseriborsó
Háztartási keksz
Ropi
Almalé
Ananászlé
Coca cola
Vadrizs
Basmati rizs
Fehér rizs
Keserű csoki
Lekvár
Normál csoki
Gyümölcscukor
Méz
Cukor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése