Spenótleves:
Hozzávalók:
• 1 csomag fagyasztott spenót (50 dkg)
• 2 leveskocka
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál liszt
• 1 pohár tejföl (175 g)
• 4 tojás
• bors
• só
• levesgyöngy
Elkészítés: A felengedett spenótpüréhez hozzáadunk 1 liter vizet, beletesszük a leveskockát, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint őrölt borsot. Kb. 8 percig főzzük. A lisztből, tejfölből és 2 dl vízből, csipet sóval habarást készítünk, a levesbe keverjük, és még 3-4 percig főzzük. Amíg a leves készül, 4-6 tojást keményre főzünk. Tálaláskor 1-1 tojást a tányérba kockázunk, erre merjük a levest, és a tetejét levesgyönggyel szórjuk meg.
Spenótos rántotta:
Hozzávalók:
• 20 dkg friss spenót
• 4 darab tojás
• 4 dkg reszelt parmezán vagy grana sajt
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 kiskanál ételízesítő
• 2 gerezd fokhagyma
• bors
Elkészítés:
A friss spenótleveleket felvágjuk körülbelül 1 centiméteres csíkokra. Az olívaolajat felforrósítjuk a serpenyőben, beledobjuk a 2 fokhagymagerezdet egészben, majd a spenótcsíkokat. Amikor már kicsit összefonnyadtak a spenótlevelek, rászórjuk az ételízesítőt és a borsot. 10-15 perc után ráöntjük a 4 felvert tojást összekeverve a reszelt sajttal, és a lángot levesszük minimumra. A serpenyőt lefedjük és megvárjuk, amíg a rántotta megdermed, majd megfordítjuk, és átsütjük a másik oldaláról is. Amikor elkészült, úgy vágjuk fel, mintha torta lenne. Akár melegen, akár hidegen tálalhatjuk.
Megjegyzés:
Általában friss paradicsom salátával tálalom előételként. A paradicsomot felkarikázom, a szeleteket tálra teszem, megsózom, megszórom oregánóval és meglocsolom extra szűz olívaolajjal.
Hozzávalók:
• 1 csomag fagyasztott spenót (50 dkg)
• 2 leveskocka
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál liszt
• 1 pohár tejföl (175 g)
• 4 tojás
• bors
• só
• levesgyöngy
Elkészítés: A felengedett spenótpüréhez hozzáadunk 1 liter vizet, beletesszük a leveskockát, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint őrölt borsot. Kb. 8 percig főzzük. A lisztből, tejfölből és 2 dl vízből, csipet sóval habarást készítünk, a levesbe keverjük, és még 3-4 percig főzzük. Amíg a leves készül, 4-6 tojást keményre főzünk. Tálaláskor 1-1 tojást a tányérba kockázunk, erre merjük a levest, és a tetejét levesgyönggyel szórjuk meg.
Spenótos rántotta:
Hozzávalók:
• 20 dkg friss spenót
• 4 darab tojás
• 4 dkg reszelt parmezán vagy grana sajt
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 kiskanál ételízesítő
• 2 gerezd fokhagyma
• bors
Elkészítés:
A friss spenótleveleket felvágjuk körülbelül 1 centiméteres csíkokra. Az olívaolajat felforrósítjuk a serpenyőben, beledobjuk a 2 fokhagymagerezdet egészben, majd a spenótcsíkokat. Amikor már kicsit összefonnyadtak a spenótlevelek, rászórjuk az ételízesítőt és a borsot. 10-15 perc után ráöntjük a 4 felvert tojást összekeverve a reszelt sajttal, és a lángot levesszük minimumra. A serpenyőt lefedjük és megvárjuk, amíg a rántotta megdermed, majd megfordítjuk, és átsütjük a másik oldaláról is. Amikor elkészült, úgy vágjuk fel, mintha torta lenne. Akár melegen, akár hidegen tálalhatjuk.
Megjegyzés:
Általában friss paradicsom salátával tálalom előételként. A paradicsomot felkarikázom, a szeleteket tálra teszem, megsózom, megszórom oregánóval és meglocsolom extra szűz olívaolajjal.
Spenóttorta:
Hozzávalók:
• 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
• 45 dkg spenót
• 1 kis fej hagyma
• 50 dkg tehéntúró
• 2 tojás
• 10 dkg reszelt parmezán
• 5 dkg sütőmargarin
• só
• bors
• szerecsendió
• petrezselyem
• 4 tojás
Elkészítés:
A margarinon megfonnyasztott hagymára dobjuk a spenótot, fedő alatt kb. 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül erős tűzön a levét elpárologtatjuk (ez nagy fontos, hogy ne ázzon el a torta!). A kihűlt spenóthoz adjuk az áttört túrót, sajtot, 2 egész tojást, petrezselymet, továbbá ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, és jól összedolgozzuk.
A kinyújtott tésztából vágunk egy 26 cm-es átmérőjű és egy nagyobb korongot. A nagyobb tésztával kibéleljük a forma alját és oldalát úgy, hogy a forma peremén is túllógjon. Belesimítjuk a masszát, merőkanállal 4 mélyedést nyomunk a krémbe, és ezekbe töltjük az egész tojásokat. A kisebb tésztakoronggal befedjük, a túllógó tésztával szép cakkosan összedolgozzuk. A leeső tésztaszélből tojásformát vagy nyuszifejet vágunk, amivel a torta tetejét díszíthetjük. A tetejét előbb villával megszurkáljuk, majd egy kis tojással vagy kis tejföllel, esetleg tojásos tejföllel megkenjük, hogy a sütésnél szép színt kapjon.
Előmelegített sütőben legalább 1 órán keresztül sütjük (ha gyorsan pirulna a tetejét fóliával letakarjuk). A formában hagyjuk kihűlni, majd tálon tortaszerűen szeleteljük.
Megjegyzés:
Sonkához, hideg sültekhez vagy csak magában kínáljuk.
Spenótrolád:
Hozzávalók 4 személyre:
- igény szerint zsiradék
- 1 kávéskanál só
- 12 dkg finom liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db tojás
- 30 dkg spenót
Sajtkrém
- 3 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg sajt
- ízlés szerint só
Spenótrolád
A megtisztított spenótot megfőzöm, leszűröm, majd apróra vágom. Elkeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tört
fokhagymával, a sóval. Hozzáadom a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Kizsírozott tepsiben úgy sütöm meg,
mint a piskótát, 180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt. Ha kész, még melegen feltekerem roládnak.
Sajtkrém
A krémhez lereszelem a keményre főzött tojást, a sajtot meg a vöröshagymát. A puha vajat kikeverem, majd a hozzávalókkal együtt – ha szükséges, ízesítve – krémmé dolgozom össze. A kihűlt spenótroládot megtöltöm a sajtkrémmel, és tálalásig a hűtőben érlelem. Felszeletelve
kínálom.
Hozzávalók:
• 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
• 45 dkg spenót
• 1 kis fej hagyma
• 50 dkg tehéntúró
• 2 tojás
• 10 dkg reszelt parmezán
• 5 dkg sütőmargarin
• só
• bors
• szerecsendió
• petrezselyem
• 4 tojás
Elkészítés:
A margarinon megfonnyasztott hagymára dobjuk a spenótot, fedő alatt kb. 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül erős tűzön a levét elpárologtatjuk (ez nagy fontos, hogy ne ázzon el a torta!). A kihűlt spenóthoz adjuk az áttört túrót, sajtot, 2 egész tojást, petrezselymet, továbbá ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, és jól összedolgozzuk.
A kinyújtott tésztából vágunk egy 26 cm-es átmérőjű és egy nagyobb korongot. A nagyobb tésztával kibéleljük a forma alját és oldalát úgy, hogy a forma peremén is túllógjon. Belesimítjuk a masszát, merőkanállal 4 mélyedést nyomunk a krémbe, és ezekbe töltjük az egész tojásokat. A kisebb tésztakoronggal befedjük, a túllógó tésztával szép cakkosan összedolgozzuk. A leeső tésztaszélből tojásformát vagy nyuszifejet vágunk, amivel a torta tetejét díszíthetjük. A tetejét előbb villával megszurkáljuk, majd egy kis tojással vagy kis tejföllel, esetleg tojásos tejföllel megkenjük, hogy a sütésnél szép színt kapjon.
Előmelegített sütőben legalább 1 órán keresztül sütjük (ha gyorsan pirulna a tetejét fóliával letakarjuk). A formában hagyjuk kihűlni, majd tálon tortaszerűen szeleteljük.
Megjegyzés:
Sonkához, hideg sültekhez vagy csak magában kínáljuk.
Spenótrolád:
Hozzávalók 4 személyre:
- igény szerint zsiradék
- 1 kávéskanál só
- 12 dkg finom liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db tojás
- 30 dkg spenót
Sajtkrém
- 3 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg sajt
- ízlés szerint só
Spenótrolád
A megtisztított spenótot megfőzöm, leszűröm, majd apróra vágom. Elkeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tört
fokhagymával, a sóval. Hozzáadom a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Kizsírozott tepsiben úgy sütöm meg,
mint a piskótát, 180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt. Ha kész, még melegen feltekerem roládnak.
Sajtkrém
A krémhez lereszelem a keményre főzött tojást, a sajtot meg a vöröshagymát. A puha vajat kikeverem, majd a hozzávalókkal együtt – ha szükséges, ízesítve – krémmé dolgozom össze. A kihűlt spenótroládot megtöltöm a sajtkrémmel, és tálalásig a hűtőben érlelem. Felszeletelve
kínálom.
Túrós spenótfelfújt:
Hozzávalók:
• 1 db felaprított vöröshagyma
• 3-4 gerezd összezúzott fokhagyma
• 1 evőkanál olaj
• 1 doboz (125 g) lágy krémsajt
• 1 doboz (125 g) tehéntúró
• só
• bors
• 2 db tojás
• 30 dkg mélyhűtött, kiengedett spenót kinyomkodva
• pirospaprika
• őrölt szerecsendió
• kesudió
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát az olajon megpirítjuk. A sajtkrémet, a túrót, a sót és a borsot botmixerrel (vagy villával) összedolgozzuk. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat is, majd hozzáadjuk a spenótot. Ha jól összeturmixoltuk az egészet, beleöntjük egy sütőedénybe, aminek a belsejét előzőleg valamilyen zsiradékkal kikentünk. Megszórjuk pirospaprikával, szerecsendióval és kesudióval, majd letakarjuk fóliával, és 30 percre előmelegített sütőbe toljuk. Majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
Friss spenótból is készíthetjük, de ebben az esetben miután megpucoltuk, forrázuk le, szárítsuk jól meg, vágjuk apróra, és így keverjük a masszához.
Hozzávalók:
• 1 db felaprított vöröshagyma
• 3-4 gerezd összezúzott fokhagyma
• 1 evőkanál olaj
• 1 doboz (125 g) lágy krémsajt
• 1 doboz (125 g) tehéntúró
• só
• bors
• 2 db tojás
• 30 dkg mélyhűtött, kiengedett spenót kinyomkodva
• pirospaprika
• őrölt szerecsendió
• kesudió
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát az olajon megpirítjuk. A sajtkrémet, a túrót, a sót és a borsot botmixerrel (vagy villával) összedolgozzuk. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat is, majd hozzáadjuk a spenótot. Ha jól összeturmixoltuk az egészet, beleöntjük egy sütőedénybe, aminek a belsejét előzőleg valamilyen zsiradékkal kikentünk. Megszórjuk pirospaprikával, szerecsendióval és kesudióval, majd letakarjuk fóliával, és 30 percre előmelegített sütőbe toljuk. Majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
Friss spenótból is készíthetjük, de ebben az esetben miután megpucoltuk, forrázuk le, szárítsuk jól meg, vágjuk apróra, és így keverjük a masszához.
Spenótos nokedli:
Hozzávalók:
• 1 csomag mirelit spenót püré
• 3 tojás
• liszt (amennyit felvesz)
• só
• szerecsendió
• tejföl
• fokhagyma
• reszelt sajt
Elkészítés: A felengedett spenót püréhez hozzáadom a tojásokat, és annyi lisztet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Sóval, kevés szerecsendióval fűszerezem, majd forró vízbe szaggatva kifőzöm. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalom.
Spenótos tészta csőben sütve:
Hozzávalók:
• 35 dkg fagyasztott spenót
• 5 dkg vaj
• 2 dl tejföl
• 25 dkg penne vagy fusilli tészta
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 tojás
• só
• bors
• ételízesítő
• 5 dkg füstölt sajt
• 5 dkg trappista sajt
Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Míg fő, elkészítjük a spenótos szószt, amelyhez mikróban felolvasztjuk a spenótot, majd belekeverjük a tejföl 3/4 részét, az összezúzott fokhagymát, a tojást, a vajat, sót, borsot, ételízesítőt. A megfőtt tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük. Végül összekeverjük a szósszal, hőálló tálba öntjük, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és a tetejére reszelt sajtot szórunk. 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Spenótszószos tészta:
Hozzávalók:
• 50 dkg száraztészta (lehetőleg durumbúzából, penne, csiga)
• 10 dkg húsos szalonna vagy olívaolaj vagy vaj
• 2 nagy marék spenót
• 3-4 szál újhagyma (hagyma is jó)
• vegyes zöldfűszer ízlés szerinti összeállításban (kakukkfű, oregano, rozmaring, borsikafű, koriander stb.)
• 2 dl tejföl vagy tejszín
• 5 dkg reszelt sajt
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• bors
Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Ha húsos szalonnával készítjük, akkor azt kockára vágva kiolvasztjuk, és a pörcöket félretesszük. Szalonna helyett hevíthetünk csak olívaolajat vagy vajat is. A forró zsiradékban lepirítjuk a karikára vágott hagymát és a felaprított zöldfűszer felét, majd hozzáadjuk az összevágott spenótot és puhára pároljuk. A végén beleszórjuk a többi zödfűszert és belereszeljük a fokhagymát. Hozzáöntjük a tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Hozzáreszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, és belekeverjük a kifőtt tésztát. Tálaláskor a szalonnapörcökkel megszórjuk.
Megjegyzés:
A zöldfűszereket variálva ezernyi ízváltozatban elkészíthető. Én kakukkfűvel szeretem a legjobban. Friss spenótból a legjobb.
Hozzávalók:
• 1 csomag mirelit spenót püré
• 3 tojás
• liszt (amennyit felvesz)
• só
• szerecsendió
• tejföl
• fokhagyma
• reszelt sajt
Elkészítés: A felengedett spenót püréhez hozzáadom a tojásokat, és annyi lisztet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Sóval, kevés szerecsendióval fűszerezem, majd forró vízbe szaggatva kifőzöm. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalom.
Spenótos tészta csőben sütve:
Hozzávalók:
• 35 dkg fagyasztott spenót
• 5 dkg vaj
• 2 dl tejföl
• 25 dkg penne vagy fusilli tészta
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 tojás
• só
• bors
• ételízesítő
• 5 dkg füstölt sajt
• 5 dkg trappista sajt
Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Míg fő, elkészítjük a spenótos szószt, amelyhez mikróban felolvasztjuk a spenótot, majd belekeverjük a tejföl 3/4 részét, az összezúzott fokhagymát, a tojást, a vajat, sót, borsot, ételízesítőt. A megfőtt tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük. Végül összekeverjük a szósszal, hőálló tálba öntjük, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és a tetejére reszelt sajtot szórunk. 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Spenótszószos tészta:
Hozzávalók:
• 50 dkg száraztészta (lehetőleg durumbúzából, penne, csiga)
• 10 dkg húsos szalonna vagy olívaolaj vagy vaj
• 2 nagy marék spenót
• 3-4 szál újhagyma (hagyma is jó)
• vegyes zöldfűszer ízlés szerinti összeállításban (kakukkfű, oregano, rozmaring, borsikafű, koriander stb.)
• 2 dl tejföl vagy tejszín
• 5 dkg reszelt sajt
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• bors
Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Ha húsos szalonnával készítjük, akkor azt kockára vágva kiolvasztjuk, és a pörcöket félretesszük. Szalonna helyett hevíthetünk csak olívaolajat vagy vajat is. A forró zsiradékban lepirítjuk a karikára vágott hagymát és a felaprított zöldfűszer felét, majd hozzáadjuk az összevágott spenótot és puhára pároljuk. A végén beleszórjuk a többi zödfűszert és belereszeljük a fokhagymát. Hozzáöntjük a tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Hozzáreszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, és belekeverjük a kifőtt tésztát. Tálaláskor a szalonnapörcökkel megszórjuk.
Megjegyzés:
A zöldfűszereket variálva ezernyi ízváltozatban elkészíthető. Én kakukkfűvel szeretem a legjobban. Friss spenótból a legjobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése